DE VERSCHILLENDE SOORTEN THEE
Iedereen kent wel de verschillende soorten thee:
Zwarte thee, groene thee, witte thee en rooibos thee. Dan zijn er ook nog de minder bekende soorten als:
oolong en pu erh. Maar wat is nu eigenlijk het verschil en hoe komt het dat ze allemaal een andere kleur en/of smaak hebben? In deze blog vertel ik je hier meer over.
CAMELLIA SINENSIS
Op rooibosthee na komen de andere theesoorten die ik hierboven noem, allemaal van dezelfde plant, namelijk de Camellia Sinenses. Hoe kan het dan dat ze toch zo verschillend zijn? Dit zit hem volledig in het verwerkingsproces, iedere theesoort heeft zijn eigen proces. De smaak van de thee wordt niet alleen door het verwerkingsproces bepaald, maar ook door de ligging van de theestruik, het gebied waar de struik groeit. Alleen wanneer thee van de Camellia Sinensis komt, mag je thee ook echt thee noemen. De theestruik groeit het beste in een warm en vochtig klimaat. Thee is dan ook afkomstig uit onder andere Kenya, China, India of Sri Lanka.
HET VERWERKINSPROCES
Het verwerkingsproces begint bij het plukken van de theebladeren, na het plukken worden de blaadjes met rust gelaten, zodat ze verwelken. Wanneer de blaadjes zijn verwelkt, worden de blaadjes door een speciale machine licht gekneusd, zodat overtollig vocht uit de blaadjes wordt verwijderd. Na het kneuzen volgt er een oxidatieproces. De laatste stap is het laten drogen van de theebladeren in de zon of in een droogoven, het laatste vocht wat nog in de blaadjes zat verdampt nu ook, daarbij wordt ook het oxidatieproces gestopt.
WITTE THEE
De puurste thee die er is witte thee bestaat uit de allerjongste blaadjes van de theeplant. Deze thee bevat dan ook nog alle antioxidanten die thee rijk is. Deze theebladeren worden amper of niet gefermenteerd of bewerkt, net als groene thee, wordt witte thee niet geoxideerd en worden de blaadjes gekoesterd. Witte thee is goed voor de huid, geeft geen verkleuring aan de tanden, is goed voor mensen met diabetes of mensen die hier meer kans op hebben, bevat zeer weinig cafeïne. Witte thee heeft van zichzelf weinig smaak, vaak wordt deze dan ook gemelangeerd.
GROENE THEE
Zoals ik hierboven al schreef is naast de witte thee, groene thee ook een een soort die weinig tot niet bewerkt wordt. Er vindt geen oxidatieproces plaats. Groene thee staat erom bekend rijk te zijn aan verschillende antioxidanten, daarbij staat groene thee bekend als goede hulp bij de vetverbranding en wordt vaak gebruikt bij een gezonde levenstijl.
OOLONG THEE
Oolong is een thee die gedeeltelijk wordt gefermenteerd en daarbij ondergaat deze thee een extra stap waarbij de blaadjes geschud worden, zodat er meer smaken vrijkomen. Oolong thee is donkerder van kleur, heeft vaak een bloemige smaak. Deze thee bevat meer cafeïne, maar minder antioxidanten dan de groene of witte thee.
ZWARTE THEE
De zwarte thee dankt zijn donkere kleur aan het feit dat deze blaadjes volledig gefermenteerd zijn, door het fermentatieproces ontstaan er naast de donkere kleur ook tannines. Deze thee bevat het meeste cafeïne, de minste antioxidanten, maar heeft hiernaast toch een aantal gezondheidsvoordelen, zo helpt het drinken van zwarte thee bij het verlagen van cholesterol en bij osteoporose, daarbij zou deze thee ook het immuunsysteem versterken en eerlijk is eerlijk wie wil dat laatste nu niet in deze tijd? Het immuunsysteem krijgt een boost, doordat de theanine in zwarte thee een uniek aminozuur bevat welke bacteriën, virussen en schimmels beschrijdt.
PU ERH
Deze thee ondergaat een extra fermentatieproces en wordt in bolletjes/schijfjes geperst. Dit is een langdurig proces, tenminste wanneer het traditioneel gebeurd, kan dit proces zo een 10 tot 15 jaar in beslag nemen. Door de huidige technieken kan ditzelfde lange proces ook in een aantal maanden plaatsvinden. Pu erh is een duurdere theesoort, maar wel een theesoort die een rijke en complexe smaak heeft.
ROOIBOS THEE
De rooibosthee is niet afkomstig van de theestruik, maar van de aspalathus linearis en is een traditionele Zuid Afrikaanse infusie die hetzelfde geprepareerd wordt als zwarte thee, maar geen cafeïne bevat. Ook Rooibos thee is er in een rode en groene variant, de rode variant heeft een oxidatieproces ondergaan en de groene variant niet.
Ik hoop jullie met deze blog weer wat wijzer te hebben gemaakt over de verschillende soorten thee en en waarom de smaken, kleuren etc verschillen.
Liefs Amy (Ms. Tea)
Reactie plaatsen
Reacties